Mi a REFORMula Challenge?

A 2022/23-as tanávben újra megrendezésre kerül a REFORMula Challenge, annak III. Budapesti Nagydíjával!
A REFORMula Challenge – Református Középiskolások és Egyetemisták Innovációs Versenye egy mérnöki és hitéleti innovációs verseny 12-25 éves fiatalok számára. A verseny a 2020/21-es és 2021/22-es tanévekben került eddig megrendezésre több, mint 20 csapat és 200 fiatal részvételével szerte a Kárpát-medencéből.
A versenyre egyénileg és csapatban is lehet nevezni, nem csak református középiskolákból.

Miért érdemes nevezni a versenyre?

A 2022/23-as verseny egyik legfontosabb várható előnye, hogy az új felsőoktatási felvételi rendszerben a REFORMula Challenge-en elért helyezés pontot ér a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) bármely szakjára történő jelentkezés esetén 2024-től. A tervezet szerint az első három helyezett (csapatok minden tagja és egyéni nevezők) a felvételi rendszerben elérhető 100 pontból 60-at megszerezhetnek a helyezésükkel, a további résztvevők pedig 30 pontot, amennyiben a pontszámok legalább 40%-át elérik.
Emellett a versenyre érdemes nevezni a közösségi élményért, valamint a tárgyi egy egyéb nyereményekért, amelyeket a versenyzők között osztunk szét a Nagydíjon.

Ki szervezi a versenyt?

A versenyt a Mérnökmisszió Alapítvány szervezi, amely BME-n, a Dunamelléki Református Egyházkerület támogatásával végzett misszió szervezete Németh Balázs református lelkész – egyetemi oktató szolgálatával. A verseny társszervezője és kiemelt szakmai együttműködő partnere a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara. A verseny szervezésének anyagi forrását a Technológiai és Ipari Minisztérium biztosítja.

Mi a verseny szervezésének motivációja?

A verseny célja erősíteni a középiskolás és egyetemista fiatalokat abban, hogy a keresztény hitben rejlő öröm, reménység és erő a Szentháromság Istennel és az egymással való közösségben, a mérnöki (és további természettudományos) hivatással összhangban megélhető valóság. A Mérnökmisszió a verseny játékos formáján keresztül, a fiatalok érdeklődésre figyelve részt kíván venni Egyházunknak a jövő református értelmiségét formáló szolgálatában.

Milyen feladatokat kell megoldani a verseny során?

A verseny időtartama a 2022/23-es tanév novembertől-márciusig tartó időszaka. A feladatok eltérnek az egyéni nevezők és csapatok számára, azonban mindegyik kapcsolódik önvezető járművekhez, drónokhoz.
A feladatok rövid leírása IDE KATTINTVA érhető el.
A feladatok megoldásai a 2023.03.25-i Nagydíjon kerülnek bemutatásra a BME Aulájában.

Kiknek a jelentkezését várjuk a versenyre?

12-25 éves (hatosztályos középiskolától egyetem végéig) fiatalok jelentkezését önállóan (egyéni nevezés), vagy csapatokban. Egy csapat javasolt létszáma 4 fő, amelytől eltérés lehetséges. Különösen is várjuk a református középiskolák és gyülekezetek ifjúsági csoportjainak nevezését. A versenyre nem csak reformátusok nevezhetnek, így nem kizáró ok, ha egy csapatban vannak nem reformátusok is, illetve nem református középiskolák tagjai, vagy akár nem református középiskolákból is nevezhetnek csapatok – azonban a verseny református hitéleti jellegéről minden résztvevőnek tudomással kell bírnia. Egy iskola/gyülekezet több csapattal is nevezhet, amelyre több példa is volt az előző versenyeken.

Milyen tudást igényel a versenyen való részvétel?

A verseny szervezői kifejezetten úgy alkotják meg a feladatokat, hogy azokat már egy átlagos tudással, de emellett tanulásra való nyitottsággal rendelkező 12 éves fiatal is meg tudja oldani – azaz nem igényel különleges tudást a részvétel. Ezt jól jelzi, hogy a 2020/21-es tanév REFORMula versenyét több mint 90%-os eredménnyel egy többségében 8. osztályosokból álló 4 fős csapat nyerte meg, miközben a versenyen egyetemistákból álló csapatok is indultak. Ahogy mondani szoktuk: ha valaki tudja használni az Excel táblázatkezelőt, ezeket a feladatokat is meg tudja oldani.

Milyen támogatást igényel a középiskola/gyülekezet részéről a verseny?

A versenynek nincs nevezési költsége. Az egyéni nevezők és a csapatok szakmai támogatását a Mérnökmisszió és a BME önkéntesei végzik. A csapatot nevező középiskola/gyülekezet/egyetemi közösség részéről kérünk megnevezni egy kapcsolattartó mentort (pl. matematika/informatika/fizika tanár, hitoktató, lelkipásztor stb.), aki a csapathoz kapcsolódó összes levelezésnek részese lesz, és feladata a csapat egybentartása.

Jelentkezés menete

A versenyre való jelentkezés határideje 2022.10.28. Nevezés IDE KATTINTVA lehetséges, illetve csapatok nevezése e-mailben is a mernokmisszio@gmail.com címre határidőig küldött e-maillel, amelynek tartalmaznia kell:
– a mentor tanár megnevezését, elérhetőségét,
– a csapat tagjainak nevei és egy csapatkapitánynak az e-mail elérhetőségét. A versenyen való részvétel létszámkorlátos, sok csapat esetén a jelentkezést hamarabb lezárhatjuk.

Videók a két versenyszám kapcsán